Blaasontsteking bij uw hond

'Ik kom even een kuurtje halen, want mijn hond heeft weer een blaasontsteking.' Dit is een veel gehoorde zin bij ons aan de balie of telefoon en klinkt ook heel logisch. Wanneer uw huisdier eerder een blaasontsteking heeft gehad en de therapie heeft goed aangeslagen is het toch logisch om ditzelfde middel weer te gebruiken?

Helaas zien we regelmatig dat bacteriën resistentie ontwikkelen tegen bepaalde antibiotica's en daarom is bij terugkeer van klachten toch verder onderzoek nodig. Zoals u op deze foto's ziet hebben we een kweek ingezet van de urine en de uitslag wijst uit dat er twee bacteriën gekweekt zijn die samen voor maar liefst 12 (!) van de 15 geteste antibiotica's resistent zijn.

Op de tweede foto ziet u hoe dit in zijn werk gaat. De vijf welletjes links zijn gevuld met antibiotica, waar we een materiaal in kweken (in dit geval urine). Als de gekweekte bacteriën gevoelig zijn voor het antibiotica blijft het vakje kleurloos. Nu zie je in alle vijf de vakjes een rode verkleuring en is er dus sprake van resistentie.

right

Gelukkig hebben we de test uitgevoerd en kunnen we nu een plan op maat maken voor deze patiënt.